Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile jinekolog aynı mesleği tanımlamak için kullanılan farklı terimlerdir. Diğer bir ifade ise “Obstetrik ve jinekoloji” dir. Kadın hastalıkları ve doğum anlamına gelir. Obstetrik doğumu ve gebelik alanını tanımlar, jinekoloji ise bunların dışında kalan kadın hastalıklarını tanımlar. Kadın doğum uzmanları tıp fakültesini bitirdikten sonra “jinekoloji konusunda” uzmanlık (ihtisas) yapmış hekimlerdir. Jinekolog, Jinekolog Doktor, Kadın hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Kadın Doğum Doktoru, Doğum Doktoru, Jinekoloji Uzmanı gibi tanımların hepsi aynı anlama gelir.
Hamileliğin başından doğumunuza kadar geçen 40 haftalık dönemde anne adayının periyodik kontrollerinin yapılarak hem anne hem de bebeğin sağlık durumunun değerlendirilmesini, oluşabilecek problemlerin önceden tespitini yaparak bunları önlemeyi, anne ve baba adayının bilinçlendirilmesini kapsayan sürece gebelik takibi yada hamilelik takibi denir.
Aslında çocuk sahibi olmaya karar verdiğiniz andan itibaren başlatılması gereken bir süreçtir hamilelik takibi. Çünkü gebelik takibiyle;
Vajinal anatomi kadından kadına farklılık gösterebilir. Bazı kadınların vajina genişliği fazladır. Bunun nedenleri arasında birden fazla kez doğum yapma, doğum sonrası yırtıkların düzgün onarılmaması, çok sayıda kürtaj yaptırma ve yaşlılık sayılabilir.
Dış genital bölge ile ilgili sorunlar doğuştan, gelişimsel ve gebelik sonrası oluşan sorunlardır.
Gelişimsel olarak oluşan problemler; hormonal etkinin sonucu olarak ortaya çıkan, başta çok normal yapıdaki genital anatominin fazla veya az gelişme sürecidir.
Gebelik döneminde hormonların etkisi, doğum travması ve epizyotomi genital bölgede istenmeyen görüntülere yol açar. İlerleyen yaşla birlikte elastikiyet kaybı ve sarkmalar gözlenir. Bu gibi durumların hepsi genital estetik ameliyatları ile çözüme kavuşabilen olgulardır.
Genital siğiller; temas yolu ile deriden bulaşan iyi huylu HPV tipleriyle bulaşan yüzeyden kabarık tek veya çok sayıda ağrısız lezyonlardır. 20-30 yaşlarında kadınların yaklaşık %80’i HPV ile karşılaşır ancak bunların % 90ında bağışıklık sistemi tarafından vücuttan temizlenir.
Tarama testleri; smear testi ve HPV dna testidir. HPV dna testi ile kötü huylu HPV tiplerini saptayabiliyor ve ileri tetkik, tedavi şansı yakalayabiliyoruz. Kötü huylu tip HPV saptandığımızda mutlaka kolposkopi ile değerlendirilme yapıyoruz.
HPV ‘den korunmada tek eşlilik önemli bir faktördür.
Aşı 9 yaşından itibaren 14 yaşına kadar 2 doz 14 yaşından sonra 0-2-6 . Ayda 3 doz şeklinde hem kız hem de erkek çocuklarına yapılabilir.
Vajinimus kadınlarda en sık görülen cinsel işlev bozukluğudur. Türkiye de genel olarak her 10 kadından biri vajinismus sorunu ile karşılaşmaktadır.
Vajinismus cinsel birleşmede vajinanın dış 3 te 1 ini çevreleyen kasların istem dışı kasılmasıdır. Kasılmalara ek olarak ağrı ve korkunun eşlik ettiği cinsel işlev bozukluğudur.
Cinsel ilişkide kişi kendisini kasarak, bacaklarını kapatarak tepki verir. Vajinismus hastalarının bir kısmı ise ilk ilişki deneyimini yaşamış, ancak daha sonrasında ilişkiye girememiştir.
Vajinismus hastalarının pek çoğu cinselliğe karşı kapalı ve bilgi eksiklikleri ile büyümüşlerdir. Bu soruna sahip kadınlar vajinal muayeneden korkarlar. Vajinismusun kesin teşhisi jinekolojik değerlendirme ile anlaşılır.
Muayenede vajina, kızlık zarı yapısı ve dış genital bölge değerlendirilmektedir. Değerlendirme sırasında her hangi bir alet kullanılmaz. Vajinismusun kesin tanısı için şart olan bu değerlendirme sonrası hastaların tamamı önceden yaşadıkları kaygılarının ne kadar gereksiz olduğunu anlamaktadır.
Vajinismus belirtileri kişiden kişiye farklılıklar gösterebilmektedir. vajinismus belirtileri arasında ortak özellik genital alan ile ilgili tüm müdahalelerin kişide kaygı ve korku oluşturmasıdır.
Operatör Doktor Ezgi Aydın Tüm hakları saklıdır.
Meta Bilgi Teknolojiler tarafından tasarlanmıştır.